sirnica, pinca, biskupski kolač

21.04.2014.

Mačak Nikki odlučio mrknuti malo pince danas za vrijeme ručka

 photo 52357035-a6c4-4426-bc58-84e77b799f4a.jpg

Pinca je kolač koji se s jajima nosi na blagoslov u crkvu
i služi na obiteljskom ručku
za pripremu sam pripremio
dvostruku količinu

2 kg brašna
20 jaja
36 dag maslaca
48 dag šećera
4 dl mlijeka
16 dag svježega kvasca
6 žlica ruma
4 vanili šećera
sok dvije naranče
vrećica Kotany naračine kore
malo soli
i dvije žlice ružine vodice

 photo ab31fe4d-b1b9-406c-a9d7-3772201cea9d.jpg

četiri jaja i 16 žumanjaka pomiješaju se sa šećerom
vanili šećerom, rumom, ružinom vodicom,
sokom naranči i korom naranče
smjesa se stavi u brašno kojemu se dodaju sol i kvasac
otopljen u mlijeku
to se sve dobro miješa 20 minuta
dok tijesto ne omekša i ne jave se mjehurići
tijesto se pokrije i ostavi dizati u zagrijanoj prostoriji
dobro ga je još jednom premijesiti i pustiti da se diže
takvo tijesto se formira u sirnice (oblik nalik siru)
koje se prekrite ponovo dižu
kad se dignu premažu se žutanjkom otopljenim
u malo vode
na vrhu svakoga komada napravi se unakrsni rez
i peku se 40-45 minuta na 180 stupnjeva


 photo b3e1dadb-80b3-4e33-be2e-ec0261069e12.jpg
postupke pripreme nisam mogao snimati jer sam
bio sam kod kuće a gotove su podijeljene
pa je ostalo ovo manje dobro za fotkanje


 photo eff6c3ea-eb8a-42f0-9ffb-bbe8dd596f21.jpg

naravno Nikki je bio zadovoljan

 photo 707f7e21-2264-456e-83ae-1648587cf9c2.jpg

ne zaboravite mlijeko :)


<< Arhiva >>